Omega3 mastné kyseliny
Omega3 mastné kyseliny jsou obsaženy v rybím oleji, který by měl být běžnou součástí našeho jídelníčku. Omega mastné kyseliny tvoří důležitou složku buněčných membrán a ovlivňují různé procesy v našem těle. Vliv omega3 mastných kyselin na zdraví je stále diskutován a existuje řada odborných studií, které potvrdily mnoho pozitivních efektů. Jsou především prospěšné pro přirozenou funkci srdce, správnou hladinu krevního tlaku i tuků v krvi. Jsou velmi důležité pro vývoj mozku a očí plodu v těhotenství,a posléze v dětství. Náš organismus není schopen vytvořit si všechny typy mastných kyselin, jedná se o esenciální kyseliny a proto je nutné přijímat ho ve stravě. Mezi tři nejčastějsí omega3 mastné kyseliny patří: 1. EPA (kyselina eikosapentaenová) 2. DHA (kyselina dokosahexaenová) Hlavními zdroji EPA a DHA jsou ryby a mořské plody (losos, trsčí olej, sardinky, ančovičky, atd. 3. ALA (kyselina alfa linolenová) se nachází v oříšcích a semínkách, hlavně lněné semínko, chia a vlašské ořechy. Tato kyselina se v těle přeměňuje buď na EPA, nebo na DHA. Podle doporučení Světové zdravotnické organizace by měl být denní přísun až 500 mg, což představuje konzumace ryb dvakrát týdně.